a recipe for a vegan bolognese sauce – מתכון לרוטב בולונז טבעוני


IMG_7418
מצרכים לפי סדר (כלומר לפי הסדר שבו מכניסים את המרכיבים לסיר) ההכנה

ארבע חמש כפות שמן רגיל

שני בצלים וחצי חתוכים לקוביות

שני גזרים מגורדים בפומפיה

תבלינים: מלח, פלפל, אורגנו, פלפל אדום חריף יבש , שני עלי דפנה, רוזמרין וטימין

שתי גמבות אדומות ושני פילפלים ירוקים חתוכים לקוביות

חמש כפות של שמן זית איכותי

חמש שיני שום פרוסות ומקולפות

ארבע מאות גרם פתיתי סויה שהשרינו במים לחצי שעה ואז סחטנו במסננת טוב טוב

ארבעה סלייסים של פטריות פורצ’יני יבשות גם כן השרינו במים חצי שעה וסינננו (שלושה נונים) וחתכנו אותן לחתיכות קטנות

סלסלה של פטריות שמפיניון או פורטבלו או יער שפרסנו לפרוסות דקיקות

בין חמש לשבע (תלוי בגודל) שיני שום קצוצות או פשוט חצויות ומקולפות

 חצי כוס יין אדום

IMG_7419

או לבן – את חצי הכוס המלאה

שתיים שלוש עגבניות טריות  חתוכות לקוביות.

 שלוש כפות של אגוזי מלך ואגוזי לוז טחונים (ביחד) או כף מכל אחד

קופסת שימורים של עגבניות מרוסקות ללא טעמים נלווים

ערימה מכובדת אבל לא גדולה של פטרוזיליה קצוצה

רבע כוס מים רותחים

כל זה לפי הסדר כשכל הזמן אנחנו על אש גבוהה עם סיר

טוב וגדול

בוחשים כל כמה דקות ולוקחים מרווחים בין מצרך למצרך  עד שהמצרך מטוגן או מבושל היטב

לאחר הוספת המים אפשר לסגור את המכסה ולהנמיך את האש אחרי כמה רגעים של רתיחה

את עלי הדפנה יש לחפש למצוא ולהשליך אל פח האשפה של ההיסטוריה

אפשר להשתמש ברוטב על פסטה או כמלית ללזניה או קנלוני

אין מספרים במתכון כי הוורדפרס מערבב את כל המשפט אם כותבים עברית עם מספרים – בגרסה האנגלית שלמטה יהיו מספרים

בתיאבון

IMG_7428

Ingredients by preparation order (the order you add them to the pot that is…)

4-5 spoons of regular oil

now, when I say a spoon i mean those large soup spoons. when i want to use a small spoon i call it a tea spoon. just making sure we’re on the same level here…

2.5 chopped onions

two grated carrots

spices: salt, pepper, hot dry red pepper, bay leaf, oregano and thyme (a Teaspoonful of each (- as in tea spoons of each) and 2-3 leaves of the bay leaf)

two red sweet peppers and two green capsicums diced

5 sliced and pilled garlic cloves

400 Gr. dry soy flakes soaked in water for about half an hour and then rinsed out in a strainer for a few minutes

5 spoons of olive oil

a few slices of dry Porcini mushrooms also soaked in water and rinsed

a small basket of champ. portabelo or any wild mushroom chopped

5-7 peeled garlic cloves chopped or just splat

half a glass of white or red wine (the full half)

3-4 fresh tomatoes diced

3 spoons of ground walnuts almonds and hazelnuts (alltogether)

a  large can of tomato pure (500 Gr. at least)

a handful of chopped parsley

and a quarter glass of hot water

Put all of these in this order ( one at a time ) into a big thick pot on a high flame

stir it up every few minutes and make sure each ingredient is getting properly cooked or a little fried

after adding the hot water it is best to put the cover on and turn the flame to a minimum after a few minutes of boiling, still opening it and stirring every once in a while.

the bay leaves must be searched for, found and thrown away to the garbage bin of history

the sauce can be used on top of a pasta dish or as a filling of a Lasagna or a Cannelloni

B.A.P

BonAPetit

Advertisements

One thought on “a recipe for a vegan bolognese sauce – מתכון לרוטב בולונז טבעוני

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s