קראמבל אגסים Pear Crumble


מתכון לעוגת קראמבל אגסים טעימה במיוחד

המצרכים

סיר קטן עם מכסה וקערה גדולה בלי מכסה ותבנית מלבנית בינונית כזאת

ותנור

לאגסים:  חמישה או שישה אגסים מגודלים מקולפים, נטולי ליבה ופרוסים (עדיף רכים אבל לא חובה) רבע כוס סוכר לבן וכמה כפות סוכר חום ,טיפה פלפל שחור, חמש כפות מים רותחים, רבע מקלון קינמון ותרמיל הל .ל

לבצק: חצי כוס אגוזי לוז ושקדים קצוצים גס, כוס סוכר לבן, טיפה מלח, שתי כוסות קמח ו150 גרם חמאה חתוכה לקוביות.ת

אז ככה…  אגסים קלופים פרוסים עם רבע כוס הסוכר הלבן וכמה כפות החום וחמש כפות המים בסיר בקטן על אש גדולה. הקינמון וההל בפנים כמובן (כדי להוציא מההל את המירב יש לתת לו דפיקה קלה כדי שייפתח – שתישבר לו הקליפה כלומר) כל זה עם מכסה סגור, כשהאגסים מראים סימני רתיחה לערבב עם כף  ולהחליש את האש ולהחזיר את המכסה. לאגסים לוקח חצי שעה להיות מוכנים. אחרי רבע שעה של בישול יש להסיר את המכסה של הסיר ולתת להכל להצטמצם על אש קטנה.

בזמן שכל זה קורה בסיר מכינים את התערובת של הבצק. הבצק הוא בצק פריך כשהמטרה היא לא לאחד אותו לבצק שלם אלא לשבור אותו לפירורים (קראמבל) . אז שמים בקערה גדולה את האגוזים והשקדים הקצוצים ,  כוס הסוכר ושתי כוסות הקמח ועלייהם את קוביות החמאה. עכשיו עבודת כפיים וללוש את הכל כך שהחמאה תיעלם לה. ללוש ולפרק, לא ליצור בצק אחיד אלא שברי בצק. לא ללוש יותר מ3 דקות ולהכניס את הקערה למקרר.

האגסים כבר כמעט מוכנים – זה הזמן להדליק את התנור ל180 מעלות  ולתת לו להתחמם קצת. אם אין לכם תנור אתם בבעיה… לוקחים את התבנית המלבנית (אינגלישקייק) ולוקחים מעט מהבלילה של הבצק ומשטחים בחלק התחתון של התבנית. ממש שכבה דקה ודחוסה. האגסים מוכנים אבל אפשר להוציא חלק מהנוזלים לקערה נפרדת, וכדאי להוציא מהם גם את ההל והקינמון – אין להם מקום בעוגה.

עכשיו כשיש לכם אגסים עם מעט מאוד נוזלים ובלי קינמון והל אפשר לפזר אותם בתבנית מעל השכבה הדקיקה של הבצק. מעל האגסים נפזר את שאר הבצק . זהו… התנור כבר חם והעוגה צריכה להאפות, תכניסו אותה לחצי שעה לתנור. תשטפו את הכלים בינתיים וכשתראו שהבצק למעלה השחים יפה אפשר להוציא אותה.  תנו לה להצטנן רגע ואפשר להתחיל לזלול… בתיאבון

תיאורטית אפשר להכין את העוגה עם כל פרי ובמקור מכינים אותה עם תפוחים, אז תגוונו ותהנו וזהו…ו

A recipe for an exceptionally delicious pear crumble cake

tools: a small pot with a lid, a big bowl and an English cake baking pan.

and an oven…

ingredients:

for the pears:

5-6 big coreless pears peeled and sliced.

6-7 spoons of sugar ( and another 2  of brown sugar)

a pinch of black pepper. a medium cinnamon stick broken into big enough pieces to find later.

a cardamon seed which you must find later on as well.

and a little hot water ( 5-6 spoons)

for the dough:

half a cup grounded almonds and nuts (hazel or any other)

a cup of white sugar

a pinch of salt

2 cups of regular flour

150 gr. of unsalted butter. soft but not heated.

put all the ingredients for the pears in a pot and all the dough’s in a bowl.

pear pot:

the pears, sugar, brown sugar, water, cinnamon and cardamon on a low flame, mixed every few minutes. after 10 minutes cover with the lid and let it all boil while stirring it every 3 minutes. after 15 minutes take the lid off and reduce liquids. another 5 minutes and it is done. 30 min. all together.

while stirring you may start with the dough:

the dough is a simple pastry dough with the nuts and almonds added. the dough must hand-made, connecting the butter with the flour. the process must be quick, put all the ingredients into the ball with the butter diced into small cubes last. the idea is to make a dough where the biggest chunk of butter i would find in it is not  bigger than a pea. 3 minutes tops for playing with it, and make sure your hands are cold (you can hold a cold bottle before starting). when it is done role the dough into a big ball, nylon it and refrigerate it! for 10 minutes.

it’s time to turn the oven on.

find those cinnamon pieces and cardamon seed and remove them.

so now you got a chilled pear jam and a cold dough.

use a quarter of the dough to create the surface for the cake on the bottom of the baking pan. don’t make it too tight but try to create an even base. add the pears and than take the rest of the dough and break it between your fingers like you would do with sand on the beach. don’t tighten it, leave it as it falls on the cake. you can leave a little bit of the pears and spread it on top of the dough or try and make layers with the dough and pears. you can make it in small dishes instead of a big one.

that’s it. into the oven (180C) till it’s golden brown about 25 minutes. . let it chill before digging in. best served with a vanilla ice cream scoop.

of course this cake can be made with any other kind of fruit or vegetable     (minus the sugar) or meat or fish or nevermind… Bon AppetiT.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s