מתכון כבד קצוץ – chopped liver recipe


מצרכים

קילו1 כבדי עוף

שתי ביצים קשות

תפו”א אחד

שני בצלים

תפוח עץ אחד

רבע כוס יין אדום

רבע חפיסת חמאה (של200 גרם) – יעני 50 גרם

ושתי כפות שמן

 אביזרים – סיר קטן, מחבת גדול או גדולה (עם מכסה או סוג של משהו שיכסה) וסוג של מעבד מזון מג’ימיקס – קיצר כזה עם סכינים שיקצוץ

איך מכינים?

בסיר קטן שמים את שתי הביצים ותפוח האדמה המקולף והחתוך לארבע

את הביצים אפשר להוציא לפני התפו”א כשהן מוכנות והתפו”א אדמה זה עוד 10 דקות בערך

יפה.. עכשיו קחו את תפוח העץ קלפוהו הוציאו את ליבתו וחיתכו לקוביות גסות יחסית

 חיתכו את שני הבצלים לקוביות ושימו במחבת עם שתי כפות שמן – אש גדולה

כשהבצל קצת מתרכך להנמיך לאש קטנה ולשים מכסה ולשמר את הנוזלים

כ10 דקות אחרי זה להוסיף את החמאה ולסגור שוב את המכסה

כשזו נמסה לה יש להוסיף את הכבדים

כבד העוף מגיע בדרך כלל עם חלקים פחות יפים שגם לאחר שנטחנים אינם נראים טוב ולכן יש לנקות את הכבד היטב בעזרת הסכין

בדרך כלל הכבדים מגיעים בזוגות כשהם מחוברים במעין גיד שומני שמחבר ביניהם ואליו מחובר הלב הפועם של התרנגולת

יש לחתוך את החלק האמצעי ולהשליכו ואת הלב גם עדיף להשליך או לחתוך ממנו רק את החלק החלק בלי הראש הלבן

בהצלחה עם ההתעסקות בבשר החי

עכשיו כשיש לכם קערה עם כבדי עוף נקיים אפשר להמשיך

 להוסיף את הכבדים לבצל והחמאה שנמסה – במכסה פתוח ועל אש גדולה

כשכל הכבדים מוכנים מבחוץ אבל עוד אדמדמים מבפנים להוסיף את היין האדום

מלח ופלפל לפי הטעם

קצת לצמצם את הנוזלים להחליש את האש ולשים מכסה

עוד 10 דקות ככה עם מכסה ולכבות את האש

אפשר לשים את כל המרכיבים ביחד במיקסר

ואפשר לקצוץ בנפרד את הביצים-תפו”א-ותפו”ע לעיסה לבנה ורק אחרי זה את הכבד עם הבצל ואז לאחד אותם

המרקם יוצא מעט שונה אבל הטעם דומה בשתי הגרסאות

כשזה מוכן לתת לזה להצטנן ולשים בכלי אטום או ניילון נצמד במקרר – אחרי הצינון במקרר המרקם מתקשה קצת והטעמים מורגשים יותר

יש אפשרות להוסיף כף דבש וכף חרדל למיקסר אבל אני מעדיף להשאיר את הכבד קצוץ נקי מתבלינים חזקים ופשוט להגיש את הכבד קצוץ עם דבש וחרדל בצד

ככה אני מכין את זה מקווה שתהנו

ב-ת-י-א-ב-ו-ן!!!

ingredients:

1 Kg chicken liver

2 boiled eggs

1 pilled potato

2 onions

1 apple

1/4 glass of red wine

50 gr butter

2 spoons of regular cooking oil (soy, corn, canola)

accessories:

a small pot, a big pan with a lid and some kind of a food processor.

how to make?

in the small pot boil the eggs and potato (cut into 4)

the eggs can be taken out before the potato (to be left there for another 10 min)

good, now take the apple, unpeel it, take its heart out and cut it into big cubes

slice the onion into big cubes and place it in the pan with the oil – high heat (fire)

after the onion softens lower the heat and put a lid over it for keeping the liquids

10 minutes more with the lid and add the butter (keep lid close)

after the butter has melted make the heat high again and add the liver – no lid now

the liver usually comes with non-eatable parts that doesn’t look good even after chopping, that’s why it should be cleaned well with a knife ( u can ask ur butcher to do so)

usually the liver comes in pairs when connected in the middle and to that the chicken’s heart is connected.

the middle part should be thrown away and only some of the heart is good (it’s bottom part – the top part with the white fat should be thrown)

good lock with the meat playing 🙂

now that u have a bowl of clean liver we may continue…

add the liver to the onion and butter – no lid – high heat

when the liver is done on its outside but still a little redish inside it’s time to add the wine

add salt and pepper

after half the liquids gone put the lid back and turn the heat on low for another 10 min and turn it off

it’s possible to just put everything together in the mixer and its done but…

its also possible to chopp the potatoes-boild eggs and apple first and only then chopp the liver and mix it together

texture is a little different but taste is quite the same in both ways

when ready let it chill and put it in a well closed vessel in the fridge – at first it may look a liter wet but after a few hours in the fridge it will become perfect…

it’s possible to add a spoon of honey and\or a spoon of mustard into the mixer but i prefer to keep the chopped liver clean of strong spices and just serve it with some honey or\and mustard on the side

the chopped liver will be good for 5-7 days but u will finish it waaaay before that

that’s how i make it

Bon a petit

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s